O spune atat presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti (FNAP), Iulian Cristache, cat si Oana Dusmanescu - jurnalist sportiv si mama unei fetitei in clasa I.
Aceasta din urma sustine ca in scolile din Romania exista suficiente ore de sport, unde copiii nu doar ca pot, dar chiar trebuie sa faca miscare pentru o dezvoltare armonioasa si nenumarate beneficii pentru sanatate. Problema este, insa, mentalitatea parintilor, a declarat ea pentru Ziare.com.
Acestia sunt mai preocupati de materiile "serioase", precum matematica si romana, vazand sportul ca pe o activitate inutila, de unde copiii pleaca murdari, transpirati si obositi, sustine Dusmanescu.
In realitate, miscarea vine la pachet cu multiple beneficii, si nu numai pentru dezvoltarea fizica a copiilor. Sportul ii ajuta sa fie competitivi, sa dezvolte aptitudini sociale, sa se relaxeze si sa descopere lucruri noi despre ei.
Ora de sport, "Cenusareasa orarului"
"Parintii au senzatia ca sportul e Cenusareasa orarului. Ca atare, minimalizeaza importanta acestei ore, cu scutiri, de exemplu. In loc sa-i stimuleze sa faca sport, parintii ii descurajeaza pe copii. Ce e mai rau decat sa te descuraje un parinte? Parintii tineri sunt stresati de matematica, fizica", a precizat Dusmanescu.
Ea a subliniat ca si scoala are o vina, pentru ca "nu incurajeaza deloc echipa".
"Contine o falsa competitivitate, de genul cine face bastonase cel mai frumos, la clasa I? Cui ii pasa? Nu are nicio importanta, la 30 de ani, daca faceai sau nu frumos bastonasele. Jocul de baschet, in schimb, ar ajuta mai mult. Am si eu copil, care merge fara discutii la sport, iar de doua ori pe saptamana la streetdance, care nu e un sport conventional, dar te solicita fizic mai mult decat alte sporturi", a aratat Oana Dusmanescu.
Sfatul sau pentru parinti este sa isi incurajeze copiii sa mearga la ora de educatie fizica de la scoala, dar sa aiba si activitati sportive in timpul liber, "dupa preferintele si talentul fiecaruia, fara sa exagereze daca nu au acasa sportivi nascuti pentru asta".
Autoritatile vin cu idei
Autoritatile si politicienii aparent cunosc problema si vin cu diverse idei pentru a promova miscarea in randul copiilor.
De exemplu, deputatul Adrian Merka a depus o initiativa legislativa care prevede ca in scoli sa existe obligatoriu trei ore de educatie fizica pe saptamana, nu una sau doua ca in prezent.
La randul sau, deputatul Florin Gheorghe s-a gandit ca elevii ar trebui sa vina la ore de educatie fizica la scoala si in weekend. Potrivit proiectului de lege depus de acesta, profesorii ar urma sa fie platiti dublu pentru orele de sambata, iar conducerile scolilor sa incheie parteneriate cu diverse cluburi sportive.
De asemenea, Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o serie de masuri menite sa stimuleze implicarea celor mici in activitati si competitii sportive.
Referitor la propunerea ca in scoli sa existe cel putin trei ore de sport, Oana Dusmanescu a spus ca ar fi de acord cu ideea, "atata vreme cat s-ar si duce elevii la ora".
Copiii obositi dupa sport, spaima parintilor
Ziare.com a stat de vorba si cu presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti (FNAP), Iulian Cristache, care a confirmat ca multi parinti fac rost de scutiri pentru copii si nu-i incurajeaza sa faca sport.
Cristache este de acord cu ideea de a avea mai multe ore de educatie fizica la scoala, dar sa se si faca, iar asta tine doar de mentalitatea si implicarea parintilor.
"Oricum copiii din ziua de astazi sufera de lipsa de miscare. Ar fi bine daca s-ar face (mai multe ore de sport - n.red.), numai sa se respecte programa. Adica, intr-adevar, profesorul de sport sa faca pregatire cu ei, sa-i puna, cum era inainte de '90, sa faca tot felul de exercitii. Acum, sportul este ora pe care multi dintre ei prefera sa nu o faca, parintii vin cu scutiri pentru ca li se pare ca copiii vin obositi de la ora de sport, ceea ce nu este normal.
Este o consecinta a faptului ca stau 4-5 ore la cursuri si inca 5,6,7 ore acasa facandu-si temele si in fata calculatorului si a televizorului, ceea ce duce la sedentarism, la deformarea coloanei vertebrale si la tot felul de boli asociate acestui lucru. (...) Iar unii dintre profesori probabil le vor arunca cate o minge de fotbal si vor alerga in curte, ceea ce nu e rau pana la urma, dar nu este o ora interactiva. Trebuie o ora interactiva in care profesorul sa lucreze cu elevul", ne-a declarat Cristache.
Acesta sustine mai degraba propunerea ca scolile sa se asocieze cu cluburile sportive, "pentru ca acolo sunt profesori care stiu ce inseamna o ora de sport in adevaratul sens al cuvantului si, pe de alta parte, si-ar putea cauta si viitori sportivi. Pentru ca, neavand bani, cluburile sportive nu se pot promova in scoli".
Curtile scolilor ar trebui deschise vara
O alta cauza pentru sedentarismul copiilor este si faptul ca scolile au curtile inchise in timpul vacantei de vara, a mai precizat Cristache.
"Nici parintii nu-i incurajeaza, este adevarat, cum la fel de adevarat este ca pe timpul perioadei de vara toate curtile scolilor sunt inchise, ca sa nu se deterioreze, ceea ce e un lucru anormal. Bine, ei nu au inchis doar pentru asta, ci si din cauza unor fapte reprobabile dupa orele serii. Erau tot felul de conflicte intre copii, copii ai strazii care se duceau si le goleau buzunarele si ii mai si bateau, dar pana la urma de asta avem Politie, Jandarmerie, care sa se ocupe de integritatea lor, in masura in care pot.
Cazuri neplacute vor fi intotdeauna, nu cred ca exista societate in care sa nu existe un conflict intre copii", ne-a spus presedintele FAPR.
Insa singurii care pot schimba situatia si ii pot indruma pe copii in directia buna in ceea ce priveste miscarea sunt chiar parintii, care, din pacate, de multe ori dau dovada de lipsa de implicare.
"Eu incerc sa responsabilizez parintii, dar vorbim de aproape sase milioane de parinti. Ii vad pe Facebook si pe tot felul de medii de socializare... toti sunt nemultumiti de multe, dar in momentul in care incerc sa-i aduc intr-un cadru, ca federatie, fug. (...)
Inainte de sedinte (cu parintii -n.red.), toti susotesc in fara scolii si cand se duc acolo nu mai vorbesc, pentru ca le e frica ca orice spun impotriva sistemului educational se va indrepta impotriva copilului, ceea ce nu este corect. Multi dintre ei nu se mai duc deloc la sedinta spre clasele XI-XII. Deci noi ne taiem singuri craca de sub picioare", a conchis Iulian Cristache.