vineri, 27 ianuarie 2017

Cum il convingi pe copil sa doarma singur?

Desi in primii ani de viata, este important pentru copil sa ii aiba pe parinti aproape si sa doarma langa ei, la fel de important pentru independenta si increderea lui in sine este sa invete sa doarma singur. Daca ai incercat pana acum sa il convingi sa doarma in camera lui si te-ai trezit de nenumarate ori cu cel mic peste tine in mijlocul noptii, afla ca nu esti singurul in aceasta situatie si ca poti spera totusi la nopti mai odihnitoare.


Incurajeaza-ti copilul sa doarma singur
E o etapa naturala prin care trece orice copil in momentul in care reuseste sa doarma o noapte intreaga in propria sa camera. Copiii isi vad parintii dormind impreuna si isi doreste sa faca si el parte din acest “cuplu”. Totusi, obisnuinta de a dormi cu parintii nu ar trebui incurajata. Studiile arata ca doar bebelusii ar trebui sa doarma in aceeasi camera cu parintii..

Cand trebuie sa incepi?
Desi in unele culturi se obisnuieste ca cei mici sa doarma cu parintii pana la varste inaintate, cultura occidentala nu recomanda acest lucru. Cu toate ca la varste mai mici proximitatea fizica ofera un mediu securizant copilului, acesta trebuie invatat sa devina increzator si independent.

Construieste din timp entuziasmul de a dormi singur
Incepe acest proces de mutare al copilului din camera voastra, in propria camera, gradual. Cu cateva saptamani inainte, poti sa ii vorbesti cu elan despre momentul in care va avea camera sa, prezentandu-i aceasta schimbare ca pe o realizare importanta ce va avea loc in viata lui.

Decoreaza camera copilului
E important sa creezi un spatiu cat mai placut in camera copilului, in asa fel incat acesta sa se simta in largul lui. Poti sa-l implicit pe cel mic in cumparaturile pentru camera si de ce nu, sa ii ceri parerea despre cum anume ar vrea sa arate peretii lui zugraviti. Poti chiar sa ii lasi un colt de perete pe care sa il picteze el, asa cum isi doreste.

Permite ca acest moment sa se intample intr-un mod cat mai natural
Asigura-i mediul de care copilul tau are nevoie pentru a-si creste independenta in timp. Nu il forta sa se mute in camera sa. Daca inca nu este pregatit si obisnuit cu ideea, lasa-l sa se acomodeze. S-ar putea ca in primele nopti sa vina plangand in camera ta fiindca a avut un cosmar si va cere sa doarma din nou cu voi. In astfel de cazuri, este recomandat sa te reintorci cu el in camera lui si sa dormi cu el pentru a-l ajuta sa depaseasca acest moment.

Fiecare copil este diferit
Copiii sunt diferiti, unii vor dormi inca de la varste fragede in propria camera, in timp ce altii au nevoie de cativa ani pentru aceasta tranzitie. Tine cont ca fiecare are un nivel diferit de dependenta si atasament fata de parinti, unii copii sunt mai extroverti, iar altii mai introverti.

Iata si un exercitiu pentru a-l obisnui pe cel mic sa doarma singur in camera:
-    Pregateste-l pe cel mic sa doarma singur in camera sa vorbindu-i despre acest moment si decorand impreuna camera;
-    Asigura-l de faptul ca vei merge in camera lui foarte des pentru a-i veghea somnul;
-    Incepe cu prima seara: viziteaza-l din 10 in 10 minute pentru a vedea ce face (nu vorbi cu el pentru ca s-ar putea sa nu mai adoarma; pur si simplu zambeste-i si mergi mai departe);
-    In urmatoarea seara creste intervalul de timp in care il vizitezi (o data la 20 minute), dupa care creste gradual perioada de timp, pana cand nu va mai fi nevoie decat sa stai cu el pana s-a asezat in pat, dupa care sa il lasi sa doarma singur;

Desi procesul prin care copilul ajunge sa doarma singur in camera poate fi lung si plin de obstacole, este important sa nu te descurajezi si sa iti pastrezi o atitudine calma si pozitiva. Copilul tau de la ce varsta a inceput sa doarma singur in propria camera?

sursa

joi, 12 ianuarie 2017

Ne pregatim pentru primavara: biciclete, role, triciclete si echipamente de protectie

Stiu ca unii vor spune ca este mult prea devreme si afara ninge de rupe pamantul, cine este atat de prost incat sa isi cumpere acum biciclete, triciclete, role si echipamente de protectie. Si probabil raspunsul va fi: ala de a scris aici in blog :)))




Pai sa va expun motivele mele, please permiteti-mi acest lucru, inainte de a ma cataloga: in primul rand, daca as cumpara acum toate aceste jucarii pentru afara, le-as gasi al reducere. Apoi as gasi cu siguranta toate cele comandate, pe stoc. Nu ar trebui sa ma mai inghesui prin magazine, sa dau telefoane sa vad unde au stoc etc. Mai vreti si alte motive pentru a cumpara in februarie, jucarii pentru exterior, in conditiile in care le pot folosi din  luna aprilie? Pai anul trecut am incercat sa le cumpar in aprilie si toate preturile explodasera si toata bicicletele si rolele misto, se vandusera. Si ma mandresc cu capacitatea mea de a invata din greselile trecutului. Se numeste exprienta :P






Daca la toate acestea mai adaug si faptul ca am gasit multe echipamente de protectie, biciclete si role etc, la Noriel, la super promotie, gen -50% din pret, poate imi veti acorda circumstante atenuante.

Dar sa va prezint lista mea de cumparaturi pentru jucarii de exterior, facuta dupa ce am studiat vreo 2 saptamani piata: atat in privinta preturilor practicate cat si in privinta calitatii oferite. Ca intotdeauna incerc sa gasesc cel mai bun raport pret / performanta, indiferent ca vorbim de jucarii sau de device-uri electronice. De ce? Pentru ca sincer nu imi permit sa dau 1000 de Euro pentru o bicicleta pentru copii, pe care o va folosi maxim 2 ani.

Dupa cum va spuneam insa, aceasta este lista pe care mi-am facut-o cu privire la jucariile de exterior pe care am de gand sa le cumpar pentru copiii mei(nu le voi cumpara pe toate, insa din acestea voi alege...):