joi, 24 august 2017

O noua miscare inteligenta facuta de Lego


Producatorii Lego Friends au avut o idee foarte interesanta si au lansat un set care este destinat atat baieteilor, cat si fetitelor. Lego Friends Snow Resort Ice Rink vine sa impace ambele sexe. Pana acum, Lego Friends era o serie cautata mai ales de fetite.

Lego Friends este unul dintre cele mai vandute seturi ale producatorului danez. In raportul financiar pe anul trecut, conducerea Lego a anuntat ca Lego Friends, alaturi de Lego City, Lego Duplo, Ninjago si Lego Star Wars, a avut o parte considerabila la veniturile record de 5,38 de miliarde de dolari. Cele mai mari din istoria producatorului danez de jucarii. Ultima miscare facuta de cei de la Lego Friends va creste si mai mult contributia serie la veniturile companiei.
Expertii Lego au lucrat la setul Snow Resort Ice Rink, ce atinge ambele sexe. Pana acum, Lego Friends era cautat mai ales de fetite. Insa noul set isi propune sa impace pe toata lumea. Noul set de jucarii Lego vine cu o gama larga de figurine si seturi, care se pliaza pe dorintele fiecarui copil. In functie de imaginatie, orice prichindel poate transforma setul intr-unul cu tenta masculina sau feminina.
In primul rand, patinoarul are doua figurine, un baiat si o fata. In al doilea rand, exista crose pentru hockey pentru ambele figurine. Ne place sa o recunoastem sau nu, patinajul este considerat peste tot "prea feminin", in timp ce hocheiul este judecat ca fiind un sport destinat mai ales barbatilor. In noul set Lego Friends, aceste doua sporturi sunt imbinate astfel incat sa nu existe o diferenta intre sexe. Snow Resort Ice Rink ofera copiilor cate un reprezentant al fiecaruia dintre cele doua sporturi enumerate si cei mici pot alege cum sa foloseasca patinoarul si toate jucariile din set.
Daca un copil poate alege sa transforme patinoarul Lego intr-un ring de dans pe gheata, poate face acest lucru in totalitate. Daca doreste sa-l transforme intr-o suprafata pe care se joaca hochei, din nou, nu este nicio problema. Cei de la Lego Friends au urmarit prin acest set de jucarii sa promoveze si egalitatea intre sexe, inca de la varste fragede. Este motivul pentru care noul set Lego Friends a prins atat la cei mici, cat si la parinti.
Pretul pentru setul Lego Friends Snow Resort Ice Rink este de aproximativ 25 de dolari si este asteptat sa ajunga si in Romania. La noi, seturile Lego Friends se gasesc in reteaua de magazine Noriel.

sâmbătă, 29 iulie 2017

Cele mai bune jucarii pentru copii: LEGO

Ce inseamna o jucarie perfecta?
O jucarie de care nu te plictisesti, care dezvolta imaginatia, care iti provoaca placere, care are un factor de rejucabilitate extrem de mare, cu care se pot juca atat fetitele cat si baieteii, avand o plaja extrem de larga, undeva intre 18 luni si 15 ani, desi practic exista adulti care se joaca al fel de mult si la 30 si la 40 de ani. Practic cate jucarii s-au inventat pana in acest moment care sa fie compatibile cu piesele scoase...50 de ani mai tarziu? Pentru ca DA, jucariile Lego scoase acum 50 de ani sunt compataibile cu Lego scoase ieri. Compania Lego este de ceva timp deja, cea mai mare companie de jucarii din lume, din toate punctele de vedere: ca succes, colectii, piese produse, apreciere la orice nivel, incasari, calitate etc. Exista case din Lego, paturi, Lego Land (orasel al copiilor, un fel de Disney dedicat insa pieselor Lego), exista concursuri de Lego, adevarate competitii la nivel international si chiar carti sau emisiuni dedicate fenomenului Lego.

Grupul Lego are 83 de ani de cand a luat fiinta, este una dintre cele mai vechi companii din lume, avand ca specific productia de jucarii, exista artisti plastici care lucreaza exclusiv cu piese Lego, iar ca idee: 6 piese/caramizi de Lego, cu 8 buline/picioruse, pot fi combinate in peste 900 de milioane de feluri diferite. Asta ca sa intelegeti ca practic jucariile Lego sunt nelimitate ca si posibilitati.

Desi caramizile Lego Duplo sunt mai mari decat caramizile obisnuite Lego, totusi se pot combina cu acestea, sunt compatibile.

In Romania, de ani de zile, colectiile Lego sunt vandute de catre Noriel. Nu sunt singurii insa Noriel practic au cele mai multe colectii de Lego, cea mai lunga traditie in Romania, cu privire la vanzarea de Lego, cea mai mare acoperire, la nivel national avand peste 70 de magazine si au intotdeauna produsele anuntate pe stoc ca fiind pe stoc. Un aspect extrem de important in conditiile in care toti concurentii directi au de cele mai multe ori doar imagini pe site si descrieri sumare, neavand insa produsele efective in stoc. In afara acestui lucru, cumparand probabil in cantitati extreme, au cele mai bune preturi la Lego si au o multime de campanii si reduceri de preturi si intotdeauna poti avea siguranta ca Lego cumparate de la ei, sunt originale. Ceea ce nu este putin lucru, tinand cont de faptul ca se pirateaza pana si masini, calculatoare, telefoane, tablete, laptop-uri sau orice altceva.

Haideti sa va prezentam cele mai apreciate colectii de Lego, de catre copiii din Romania, impreuna cu recomandarile noastre in privinta acestor colectii: jocurile de Lego cu cele mai mari reduceri din Romania:
Si cateva mentiuni speciale din recomandarile de mai sus:

LEGO Technic - BMW R 1200 GS Adventure

Omagiaza designul si ingineria inovativa cu acest model uimitor LEGO® Tehnic. Dezvoltata in parteneriat cu BMW, aceasta reproducere detaliata reda inconfundabilele linii emblematice ale masinii reale, si prezinta o schema de culori albastru si negru, directie cu ghidon, sistemul unic de suspensie frontala BMW Motorrad cu maneta la distanta, aparatoare de vant aerodinamica si un tablou de bord detaliat, si esapament. Ridica cricul si manevreaza motocicleta pentru a vedea cum arborele de transmisie vizibil si motorul orizontal cu doi cilindri opusi prind viata. Portbagajul superior mare, cosurile pentru bagaje cu capace ce se deschid si rotile cu spite negre cu pneuri pentru toate tipurile de teren contribuie la detaliile finale ale acestui model magnific! Se reconstruieste ca un model de concept unic, creat in colaborare cu designerii BMW. Aplicatie interactiva LEGO® cu instructiuni de constructie digitala 3D, disponibila online pentru ambele modele!Traieste experienta BMW R 1200 GS Adventure!
Numarul de piese in cutie: 603Varsta recomandata: 10 - 16 ani

 LEGO Technic - Bolid pe senile teleghidat

Pregateste-te pentru actiune la mare viteza cu puternicul Bolid pe senile RC LEGO® Tehnic, cu o schema de culori verde deschis, alb si negru, autocolante grozave, lonjeroane de intarire si sine solide imense pentru o manevrabilitate suprema! Apuca telecomanda si condu acest vehicul super robust peste obstacole, accelereaza la viteza ametitoare si efectueaza rotiri si viraje inainte si inapoi! Reconstruieste-l pentru a crea inca un model puternic RC, teribilul Camion de teren RC!
Strabate cel mai dur teren cu Bolidul pe senile RC!
Numarul de piese in cutie: 370
Varsta recomandata: 9 - 16 ani

LEGO City Police - Sectie de politie

Declanseaza alarma! Pungasii incearca sa-si elibereze camaradul din inchisoare insa l-au surprins, la toaleta! Extinde elevatorul si pune dinamita in burlanul de aerisire, apoi indeparteaza-te inainte de a exploda. Intinde ranga ca pungasul sa se prinda de ea, apoi fuga de acolo! Ajuta politia sa plece dupa camionul pungasilor cu masina de urmarire, motocicleta si elicopterul, si adu-i pe toti inapoi la inchisoare!
Arunca pungasii inapoi in inchisoare dupa evadare!

Numarul pieselor din cutie: 894
Varsta recomandata: 6 - 12 ani



sâmbătă, 15 iulie 2017

Istoria şi rolul jucăriilor

Tot mai mulţi specialişti sunt de părere că jucăriile au o contribuţie importantă în viaţa copilului, că fără ele evoluţia ar fi încetinită sau incompletă. Deşi uneori auzim voci care susţin că strămoşii noştri nu aveau jucării şi nu cunoşteau bucuria jocului, axaţi fiind pe muncă şi pe încercarea de a supravieţui vremurilor, descoperirile arheologice ne arată că realitatea era cu totul alta. Încă din timpuri străvechi, copiii au avut posibilitatea de a învăţa despre viaţă cu ajutorul jucăriilor.

Există muzee în care sunt expuse piese de o reală valoare, exponate care dovedesc faptul că jucăriile au existat din cele mai vechi timpuri, bucurând inimi de copii şi contribuind la buna lor dezvoltare, contribuind, de ce nu, la progresul omenirii. Cele mai vechi jucării despre care avem informaţii erau lucrate din materiale găsite în natură (lemn, lut…) şi reprezentau figurine antropomorfe şi zoomorfe. Au fost găsite şi diverse jucării zornăitoare, potrivite în general copiilor cu vârste foarte mici.

Au urmat, pe rând, jucării din lemn, tot mai bine lucrate, jucării din ceramică, apoi din materiale mai uşoare, aşa cum erau păpuşile din paie sau cele confecţionate din pănuşi de porumb, păpuşile din „papier mâché“ (carton presat) şi apoi cele atât de frumoase, lucrate din porţelan, păpuşi ce încă uimesc prin atenţia cu care au fost realizate, ca mai târziu să apară păpuşile din plastic, celuloid şi cauciuc. Nici măcar copiii săraci nu stăteau fără jucării. Îmi amintesc poveştile bunicii mele, care spunea că îşi făcea păpuşi din cârpe sau din linguri de lemn îmbrăcate în cârpe. Ajungând în zilele noastre, putem afirma că reprezentative sunt astăzi celebrele papusi Barbie si Frozen comercializate de babyplus.ro.

Jucăriile au un rol extrem de important în educarea şi dezvoltarea armonioasă a copilului. Încă din primele luni de viaţă, bebeluşul începe să îşi exploreze corpul, dar şi mica lui lume înconjurătoare, să descopere sunete, forme şi culori, să recunoască voci şi să identifice diverse obiecte. Ce rol au jucăriile în tot acest proces? Putem afirma fără teama de a greşi că jucăriile au rolul de a le stimula copiilor gândirea, atenţia şi imaginaţia, de a le trezi curiozitatea, afectivitatea, diverse abilităţi, de a-i ajuta să îşi realizeze propriile imagini despre ei, despre lume, despre viaţă, despre realitatea înconjurătoare.

Părinţii trebuie să ştie că jucăriile sunt gândite pe grupe de vârstă, astfel încât copilul să poată învăţa cu ajutorul lor treptat, pe măsură ce se dezvoltă la nivel fizic şi intelectual, pe măsură ce poate înţelege cum funcţionează jucăriile, fără a se pune în pericol. Tocmai din acest motiv, anumite jucării nu sunt potrivite copiilor cu vârsta mai mică de trei ani, căci ei au tendinţa de a duce la gură tot ceea ce le iese în cale. În tot ceea ce face, copilul încearcă să imite ceea ce vede la părinţi, căci ei îi sunt primii învăţători, ei sunt cei ce îi deschid ferestre spre lume.

Vreau să închei articolul despre istoria şi rolul jucăriilor cu o poveste care, din păcate, este reală 100 %. Printre cei care îmi erau cândva vecini de bloc exista o familie cu un singur copil. O fetiţă. Din apartamentul lor se auzeau deseori plâns de copil, ţipete ale părinţilor, certuri. Într-o zi, în faţa blocului, am avut ocazia de a vedea cum fetiţa, ieşită la joacă, aplica pe păpuşă tot ceea ce văzuse şi trăise în casă. Îi dădea palme, ţipa la ea, îi vorbea urât şi îi reproşa că nu este bună de nimic, că nu ştie şi nu vrea să facă nimic aşa cum ar trebui.

Credeţi că se poate dezvolta armonios un copil care nu are jucării sau care, din neglijenţa părinţilor, ajunge să îşi bată păpuşile?

sursa articol: http://vienela.ro/istoria-si-rolul-jucariilor/

joi, 13 iulie 2017

Istoria Kendama


Kendama denumeste atat  jucaria din lemn cu trei cupe in care poti sa prinzi o bila, cat si numele jocului care se joaca cu aceasta jucarie din lemn. Este un joc foarte popular in Japonia, iubit si practicat atat de copii, dar si de catre adulti. Kendama folosita in zilele noastre are un maner de lemn “ken”-ul, trei cupe de marime diferita “sara”-urile si un varf  al manerului numit “kensaki”, in care jucatorul de Kendama incearca sa prinda o bila/minge de lemn numita “tama”, folosind o varietate de tehnici care se numesc “waza”. Desi toti cei care practica jocul cu Kendama tin aceasta jucarie cu o singura mana, jocul in sine necesita o coordonare corp-minte-ochi pentru a realiza o varietate de tehnici distractive, care il vor ajuta pe jucator sa isi dezvolte simtul echilibrului si al concentrarii.

Partile jucariei Kendama

Kendama  este formata din doua parti principale: Ken-ul (sau manerul in forma de sabie) si Tama (sau bila) legate printr-o ata (Ito). Tama (bila) are o gaura (Ana) in care poate intra varful Ken-ului. Varful ken-ului se numeste kensaki, iar cupa din partea opusa Chuzara. Cele doua cupe laterale, asezate transversal pe Ken, au o forma concava si sunt de  marime diferita. Cea mai mare se numeste Ôsara iar cea mica Kosara. Partea transversala care uneste Osara si Kosara se numeste Sarado.

Istoria jocului cu Kendama in lume

Jocul cu  Kendama ne duce cu gandul la un joc de indemanare cu originile in cultura japoneza. Insa Kendama isi are originea in mai multe culturi. Aproape oriunde in lume au existat la un moment dat jocuri similare. In Franta de exemplu se  nu­mea “bilboquet” și era vorba de o jucarie formată dintr-un mîner și o sin­gură cupă în care putea fi prin­să  bila. In Marea Britanie se juca varianta “cup-and-ball “, in Germania “Kugelfang”  iar in tarile vorbitoare de limba spaniola timp de sute de ani jocul a fost numit “ balero”.

Principiul de baza in jocul cu Kendama este atat de natural si totodata universal, astfel incat, inca de la inceputul existentei omului pe pamant, au existat dovezi ale unor jocuri similare si in vechile triburi  care isi bazau existenta pe practicarea vanatului. In randul barbatilor din aceste triburi, coordonarea ochi –mana-creier era considerata o abilitate de baza in asigurarea succesului pentru prinderea vanatului, prin urmare antrenarea acestei abilitati in randul baietilor incepea de la o varsta frageda, pentru a-i pregati sa devina buni vanatori.

Asfel, in randul populatiei bastinase canadiene : “inuitii”  practicau asa numitul joc Pommawonga (“spike the fish”) sau “inteparea pestelui”, care ar putea fi considerat cea mai veche versiune a jocului cu Kendama. Inuitii isi produceau ei insisi partile componente ale jocului Pommawonga din oase de animale.


In Europa, cele mai vechi dovezi despre originile jocului cu Kendama, dateaza din secolul al 16-lea. In Franta, jocul numit “bilboquet” era practicat ca si mijloc de distractie la curtea regelui Henri al III-lea. Intr-un jurnal al unui aristocrat din acele timpuri, se spune: ”in vara anului 1585,copiii se distrau pe strazi jucandu-se “bilboquet””. Jocul cu Kendama in Europa a avut zilele sale de glorie in a doua jumatate a secolului al 19-lea si in prima jumatate a secolului al 20-lea.

Kendama in Japonia

Kendama  a ajuns in Japonia din Occident, prin anul 1777, in timpul dinastiei Edo,urmand din Europa calea Drumului Matasii pana la Nagasaki, singurul oras din acele timpuri unde se faceau importuri cu alte tari. Jocul cu Kendama a castigat o foarte mare popularitate in timpul dinastiei Edo (1600-1868), fiind in acea vreme practicat mai ales de catre adulti si se numea „Sukuitamaken“ (spoon-kendama).Popularitatea jocului  a fost ridicata si in timpul dinastiei Meji (1868-1912), dar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, jocul a fost dat uitarii si a mai ramas in gospodariile japoneze doar ca o jucarie traditionala cu care se distrau bunicii lor. Kendama a fost redescoperita de catre adulti prin anii 1960,acestia au infiintat cluburi unde membrii practicau jocul cu Kendama, contribuind astfel la un nou “boom” al kendamei, de data aceasta fiind o abordare intr-o maniera organizata, profesionista, ca in cazul practicarii altor sporturi.

Varianta veche a kendamei:” Suikuitamaken”(Spoon Kendama)

In anul 1920, Hamaji Egusa a obtinut primul brevet pentru jucaria de tip “minge si cupa” (“ball and cup”). Marimea si proportiile jucariei au fost insa ulterior modificate. Design-ul actual al kendamei i se datoreaza lui Issei Fujiwara, cel care a infiintat Asociatia Kendama din Japonia (JKA) in anul 1975. JKA a stabilit atat regulile jocului, cat si sistemele de notare care au fost folosite ulterior in competitii, dupa un model competitional asemanator celui din Judo sau Karate,care ii permite jucatorului de Kendama sa treaca prin mai multe etape, ca sa devina “maestru”.Pentru a putea fi folosita in competitii, JKA a standardizat si dimensiunile Kendamei.  Scopul JKA a fost acela de a face cat mai cunoscut jocul, de a-l pastra in cultura japoneza si de a-l promova ca sport care ajuta la mentinerea sanatatii. Issei Fujiwara, s-a folosit de activitatea sa de baza, aceea de scriitor de povestiri pentru copii, pentru a face cunoscuta Kendama si in randul copiilor.

In 2002, Asociatia Kendama din Japonia a devenit organizatie non-profit si de atunci, ea coordoneaza activitatea tuturor grupurilor locale de Kendama din tara. In Japonia,anual se desfasoara turnee nationale pentru copiii de varsta scolara, concursuri organizate sub patronajul Ministerului Educatiei, Sportului si Culturii din Japonia in colaborare cu JKA. Tot in Japonia, se organizeaza anual si un turneu international de Kendama unde pot participa jucatori din toata lumea. Japonezii considera ca jucatorii de Kendama, mai ales cei care au ajuns sa obtina “dan”-uri mai mari in competitii sunt mai perseverenti, mai indemanatici si mai rabdatori, de aceea angajatorii japonezi adesea isi recruteaza forta de munca dintre practicantii jocului .

In ultimii ani, Kendama si jocul cu Kendama a inceput sa fie cunoscut si redescoperit  si in afara Japoniei, astfel s-a raspandit si a devenit din ce in ce mai popular in America, dar si in multe tari din Europa. Un numar din ce in ce mai mare de grupuri de “kendamisti” au aparut in toata lumea, acestia “edit”-eaza filmulete cu tricurile cu Kendama pe care si le impartasesc pe Youtube. Datorita numarului tot mai mare de jucatori de Kendama din Europa, in anul 2008, Asociatia de Kendama din Marea Britanie (British Kendama Association –BKA), a organizat primul turneu, si de atunci il organizeaza in fiecare an.

Acest “boom” international in istoria jocului cu Kendama, in aceste timpuri in care copiii invata sa joace fotbal pe un PlayStation inainte de fapt sa joace fotbal pe teren, este vazut ca o schimbare binevenita.

sursa articol: kendamaromania.ro

joi, 6 iulie 2017

Cum au apărut jucăriile? Istoria lor și momentele de cotitură

Jucăriile, principalele surse de distracție pentru cei mici, nu au existat de când există și copiii pe pământ. Cineva a trebuit să le inventeze.

Dacă pe vremuri, bunica în copilăria ei se juca cu roata de lemn, părinții noștri se jucau cu păpuși de cârpă sau cu păpuși de ceară, noi ne jucam cu jucării de plastic sau de lemn, în ziua de azi, copiii noștri au cele mai frumoase și cele mai avansate jucării care să-i încânte și să-i distreze.

Cele mai vechi jucării se pare că au fost cele din lemn, pe care copiii mai mari, atunci când nu erau luați la muncă de către părinți, și le confecționau singuri, din nostalgia de a nu fi avut niciodată o jucărie cu care să se distreze în copilărie. Mai târziu, când celor mici li s-a acordat dreptul la copilărie, părinții au început să se preocupe de dezvoltarea lor și de nevoia lor de a se juca, activitatea principală a unui copil, și au încercat să le procure obiectele de joacă. Dintr-o buturugă sau dintr-o ulucă cioplită, a apărut în casa fiecărui copil o jucărie din lemn, creată din măiestria și priceperea părintelui.

În Europa, industria jucăriilor din lemn, și-a găsit originea inspirată de breasla meșteșugarilor de la sate. Astfel, în secolul al XVII-lea, păpușile de lemn care au apărut pe piață erau de cea mai bună calitate, ele fiind confecționate în principal din lemn de pin. Acestea erau cioplite manual cu șanțuri în care se îmbinau articulațiile, aveau fețe pictate și purtau cele mai la modă veșminte. În secolele al XIX și XX, odată cu evoluția civilizației, aceste păpuși din lemn erau considerate obiecte ieftine și bune de aruncat pe foc. Producătorii considerau că o păpușă făcută dintr-o buturugă, care nu avea nici măcar picioare, cioplită dintr-o singură bucată de lemn și pictată în culori țipătoare, era o rușine pentru industria jucăriilor.

Astfel, austriecii au început să producă păpuși care aveau, pe lângă un chip frumos șlefuit, mâini, picioare și corp, aceste membre fiind asamblate cu ajutorul cuielor. Deoarece păpușile austriece au avut mare priză la public, ele au început să fie confecționate în masă, putând fi găsite pe piață în diferite mărimi și modele.

Apariția cuburilor, primele jucării educative

Tot lemnul a fost și principalul material pentru confecționarea cuburilor de construit, jocuri special create pentru dezvoltarea fizică și psihică a copilului. Primii care au produs aceste jocuri au fost nemții, ei aducând pe piață, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea tot felul de figuri geometrice, cu ajutorul cărora se puteau construi case, ferme sau alte clădiri, care îi pasionau  pe cei mici. Aceste jucării erau relativ ieftine, motiv pentru care s-au produs în diverse modele care aveau diverse utilități. Părinții puteau cumpăra cuburi pe care erau pictate literele alfabetului sau animalele domestice, aceste jucării fiind considerate cele mai educative din câte existau la acea vreme.

Pentru a rezolva un astfel de joc, copilul trebuia să apeleze la dexteritatea și imaginația lui, lucru pe care nu îl mai făcuse nici o altă jucărie până atunci. Mai târziu, cuburile pentru construcții au început să fie confecționate din diverse alte materiale, însă ele nu au avut același impact ca cele din lemn, până în momentul în care a apărut vestitul joc Lego. Dar până acolo mai este cale lungă, deoarece nu am deslușit încă secretul jucăriilor electrice, în special al trenulețelor, care îi încântă până și pe adulți.

Compania feroviară din sufragerie

Trenurile au fost primele modele de transport modern după care au fost copiate jucăriile. Încă din 1840, au fost inventate trenulețele din lemn care îi încântau atât de mult pe micuții pasionați de inginerie și transport. În jurul anului 1870, trenulețele din lemn au fost înlocuite cu minunatele locomotive cositorite, la care s-au adăugat vagoanele, întreaga garnitură funcționând pe sistemul mecanismului de ceas. Firmele din Germania au inventat șinele  și au început să creeze toate accesoriile de care un băiețel ar fi avut nevoie pentru a avea propria companie feroviară la el acasă. Puțin mai târziu, firmele germane, producătoare de trenulețe, au început să exporte aceste jucării în Anglia, însă din pricina primului război mondial, au pierdut monopolul pe piață, iar britanicii au câștigat teren în fabricarea acestor minunate jucării. Abia în 1925 a fost inventat primul trenuleț electric, care avea trei roți și trăgea după el pe șine un întreg șir de vagoane. Producția de trenulețe electrice a fost un adevărat succes pe piață și a rămas și astăzi o afacere foarte profitabilă pentru fabricanții de jucării din toată lumea.

Jucăriile din țesături și porțelan

Jucăriile de pluș au fost inventate de o nemțoaică, Margarete Steiff, care, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a gândit să pornească o mică afacere de familie de pe urma căreia să câștige câțiva bănuți din vânzarea jucăriilor de pluș pe care ea însăși le inventase. Înainte de anul 1900, alte firme britanice și americane au început să producă și să comercializeze aceste minunate jucării. În timpul primului război mondial, în Germania a fost interzis importul de materie primă pentru producerea jucăriilor din pluș și, astfel, firmele britanice au cunoscut prosperitatea. Mohairul pe care Anglia îl exporta pentru fabricarea plușului a fost folosit, începând din acea perioadă, numai pentru producția locală.

Animalele domestice reprezentau cea mai populară alegere pentru a da viață acestor jucării, deoarece copiii cereau în special pisicuțe, cățeluși, iepuri și rațe de pluș. În jurul anului 1930 au fost introduse alte materiale, precum mătasea artificială, celofibra și catifeaua, care au schimbat complet designul jucăriilor de pluș. În jurul anului 1940, jucăriile se găseau din ce în ce mai greu pe piață, iar mamele erau nevoite să le confecționeze singure pentru a-și distra copiii. Lâna era foarte scumpă la vedere și, astfel, ele erau nevoite să-și deșire îmbrăcămintea mai veche, iar cu materialul obținut le tricotau celor mici jucării. În acest fel, s-a reluat moda păpușilor de cârpă, care a durat până după cel de-al doilea război mondial, când au apărut pe piață alte materiale, precum nailonul și poliesterul, cu ajutorul cărora s-au creat cele mai frumoase jucării, dar care nu erau tocmai sigure pentru cei mici.

Păpușile de cârpă au apărut pe piață pentru cei mici în jurul anului 1850. Până atunci, ele erau confecționate acasă de către părinți în funcție de imaginația și măiestria lor. Procesul de fabricație nu era nici foarte costisitor și nici foarte complicat, deoarece câteva cârpe vechi erau umplute cu rumeguș, paie sau ce mai era la îndemână prin gospodărie. Când acestea au început să se producă în masă, țesătura era vopsită cu diverse uleiuri, pentru ca aceste păpuși să fie cât mai reale.

Toate păpușile confecționate vreodată aveau aproape aceeași înfățișare, reprezentând un chip uman.

Păpușile fashioniste

De la aceeași idee s-a pornit și când au fost create pentru prima dată păpușile de porțelan. Se pare că fabricarea acestora a cerut pentru prima dată folosirea unui mulaj. Procesul era mereu același. Pe un mulaj care reprezenta o față umană era turnat lutul, chipul obținut era ars în cuptor de trei ori, iar apoi emailat în două straturi. Pe fețele păpușilor astfel obținute erau pictați ochii, gura și nasul și diferite alte decorațiuni. Multe fabrici de porțelan din Germania care produceau obiecte de uz gospodăresc au adoptat această ideea și au îmbunătățit-o, aducând noi și membre pentru păpuși. Thuringia (land din Germania) era locul de unde se exportau cele mai multe capete de păpuși de porțelan, pe care, mai târziu, nemții le asamblau legând cu sârme sau cu piulițe celelalte membre ale corpului. Cum în secolul al XIX-lea femeile se preocupau foarte mult de modă, aceste păpuși purtau cele mai elegante haine și aveau cele mai în vogă coafuri. Chiar dacă fuseseră create în special pentru copii, păpușile de porțelan erau acum achiziționate de femei și de colecționari, lucru care s-a păstrat și în ziua de azi.

sursa articol: www.totuldespremame.ro

marți, 4 iulie 2017

Sterilizatorul pentru biberoane nu mai e un moft, ci o necesitate

Proaspetii parinti trebuie sa stie un lucru. Pe langa faptul ca cel mic ii va transmite prin plans ceea ce isi doreste (stati linistiti, veti invata rapid limbajului celui mic), sistemul lui imunitar este egal cu zero, motiv pentru care igiena sa si a alimentatiei devin primordiale. Astfel, in viata mamicilor si taticilor si-a facut rapid loc un produs care nu poate lipsi din casa niciunui parinte: un sterilizator pentru biberoane.

Bebelusii, asa cum vor afla curand parintii, au tendinta de a duce spre gura o mare parte dintre obiectele cu care interactioneaza. Asa fac ei cunostinta cu lumea inconjuratoare. Sensibilitatea sistemului digestiv si inmultirea rapida a bacteriilor si virusurilor pot duce la imbolnavirea lui. Tocmai de aceea este recomandata achizitionarea unui sterilizator pentru biberoane. Mai mult decat atat, o astfel de achizitie se impune.

Pe piata din Romania se gasesc numeroase modele si e greu sa faci cea mai buna alegere pentru micutul tau. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi un sterilizator pentru biberoane:

· Capacitatea unui sterilizator pentru biberoane: se alege in functie de modul de hranire si preferintelor parintilor. Un sterilizator pentru biberoane trebuie sa aiba o capacitate de minimum 4 biberoane, pentru a acoperi nevoile lui bebe pe parcursul unei zile intregi.

· Dimensiunea biberoanelor care vor fi sterilizate: in mod ideal, un sterilizator pentru biberoane ar trebui sa permita introducerea unor biberoane de dimensiuni diferite. Marimea unui recipient pentru mancare se schimba odata cu inaintarea in varsta a lui bebe si necesitatilor nutritionale specifice dezvoltarii sale.

· Siguranta unui sterilizator pentru biberoane: el nu trebuie sa utilizeze agenti chimici. In acelasi timp, un sterilizator pentru biberoane trebuie sa utilizeze plastic non-toxic pentru a putea si incalzit in siguranta.

· Timpul de sterilizare: el trebuie sa se sterilizeze in maximum 8 minute. Si, pentru a nu pierde timpul monitorizand un sterilizator pentru biberoane, un astfel de produs ar trebui sa se opreasca automat dupa terminarea ciclului de sterilizare. Astfel, consumul de curent electric, daca modelul de sterilizator pentru biberoane este cu conectare la priza, va fi scazut.

· Eficienta acestuia: capacul unui sterilizator pentru biberoane trebuie sa asigure o inchidere ermetica, iar sterilizatorul trebuie sa mentina biberoanele sterile pentru o perioada cat mai mare de timp.

La Noriel veti putea gasi un sterilizator pentru biberoane pe placul dumneavoastra, la un pret foarte bun, care va multumi pe deplin atat parintii, cat ii va tine departe de imbolnavire pe cei mici. Iar daca in trecut sterilizatorul era considerat un moft, in ultima perioada este considerat a fi o necesitate, motiv pentru care preturile variaza foarte mult, iar la un pret mic, parintii se vor asigura ca cel mic are parte de toata ingrijirea posibila.

joi, 30 martie 2017

La ce varsta puteti sa-I cumparati copilului prima pereche de role?


La ce varsta sa achizitionez role pentru copii? Este o intrebare pe care si-o pun cei mai multi parinti care au micuti ce zburda prin casa. Raspunsul tine insa de dezvoltarea fiecarui copil. Deoarece este un sport ce tine in principal de echilibru, varsta la care puteti sa-i achizitionati prichindelului prima pereche de role variaza intre trei si sase ani.

Miscarea este necesara pentru copii, deoarece contribuie la dezvoltarea acestuia. Este astfel indicat sa indemnam copii la miscare inca de la varste fragede, pentru ca acestia sa prinda gustul sportului si sa devina o placere si o modalitate de joaca pentru ei. Ce rol are in aceasta situatie o pereche de role pentru copii? Destul de important. Miscarea pe role il va ajuta pe cel mic sa-si exerseze echilibrul, stabilitatea, sa-si intareasca muschii si sa-si exerseze miscarile fine. Ingrijorarea fiecarui parinte vine insa din pericolul acestui sport, deoarece cazaturile sunt frecvente. Dar puteti evita accidentele cu unechipament corespunzator si destinat patinatului pe role pentru copii. Marea dilema a parintilor este la ce varsta sa achizitioneze prima pereche de role pentru copii. Vom incerca in randurile urmatoare sa va dam o mana de ajutor

E prea devreme sa-i cumpar o pereche de role?


Este cea mai frecventa intrebare in randul parintilor care au copii mici. Deoarece este un sport care vine cu cazaturi incluse, multi parinti se tem sa-l urce pe role. Este insa in primul rand o problema de echilibru. Sunt copii care la varsta de trei ani-trei ani si un pic arata o indemanare incredibila pe role. Altii isi dezvolta aceasta capacitatea abia spre cinci-sase ani. Asta nu inseamna insa ca este mai putin talentat. Deci, inainte de a achizitiona o pereche de role pentru copii, observati atent modul in care micutul dumneavoastra isi mentine echilibrul.

Ce fel de role ii cumpar?

Este o alta dilema pentru mamici si tatici. In general, este indicat sa optati pentru o pereche de role mai scumpe, cu roti care aluneca mai usor si cu rulmenti rezistenti. Copilul dumnevoastra nu va fi nevoit sa depuna prea mult efort pentru deplasare, lucru care i-ar taia din placerea de a merge pe role. Intr-o astfel de situatie, ar uita de ele pe undeva prin debara. De asemenea, daca nu se simte suficient de sigur, puteti opta pentru patine cu patru roti, care au un echilibru mai bun.

Un al detaliu important de care trebuie sa tine cont atunci cand cumparati role pentru copii este modul in care acestea sunt concepute. O pereche de patine fixe va obliga sa le schimbati des, deoarece piciorul copilul va creste destul de repede. Cealalta optiune, rolele reglabile, vin in general cu patru masuri adaptabile piciorului. Sunt mai scumpe, dar pot fi folosite o perioada mai indelungata, deoarece au marimea reglabila. Un pont important, aveti grija ca mersul pe role sa ajunga o placere pentru micut. In general, copiii se plictisesc repede si renunta, insa trebuie sa-l incurajati sa mearga mai departe, pana incepe sa simta satisfactie. Altfel, debaraua dumneavoastra se va imbogati cu o pereche de role pentru copii.


Deoarece este un sport in care iti poti pierde foarte usor echilibrul, exista si riscul unor accidentari. De aceea o pereche de role pentru copii trebuie sa vina neaparat la pachet cu un echipament de protectie adecvat, format din cotiere, genunchiere si casca. Pentru cel mic trebuie sa devina o obisnuinta sa-l poarte si cel mai simplu pas este sa-si aleaga singur culoarea si modelul echipamentului. Asa, va considera ca este alegerea lui si nu-i va fi impus, ceea ce il va determina sa se ataseze mai mult de el.

Daca doriti si o sugestie, la Noriel gasiti multe modele de role pentru copii, adaptate pentru orice varsta. Si preturile sunt prietenoase cu orice buzunar.

vineri, 24 martie 2017

Cum alegem un interfon pentru bebe?


Trebuie sa o recunoastem: atunci cand devenim pentru prima data parinti, incepem sa ne ingrijoram in fiecare secunda in care suntem departe de bebe. E bine? Nu e bine? Daca a patit ceva? Tocmai de aceea multe mamici si multi tatici achizitioneaza un interfon pentru bebe, accesoriu de mare folos, care raspunde la intrebarile ingrijoratoare ale parintilor. Un interfon pentru bebe ii ajuta pe parinti sa se relaxeze si sa fie linistiti atunci cand nu se afla in imediata apropiere a celui mic.
Dar cum alegi cel mai bun
interfon pentru bebe? Ce fel de modele se gasesc pe piata si ce interfon pentru bebe ti s-ar potrivi cel mai bine?

Ce variante de interfon pentru bebe exista in Romania?


Puteti alege din 3 categorii mari un interfon pentru bebe care credeti ca se muleaza perfect pe stilul de viata, pe bugetul familiei si pe starea de sanatate a lui bebe:

·         Un interfon pentru bebe audio

Practic, un interfon pentru bebe audio iti permite sa auzi toate zgomotele din camera celui mic atunci cand nu esti langa el. Unele dintre ele au o raza de actiune de peste 800 de metri, insa majoritatea de 100 de metri. Un interfon pentru bebe audio are si numeroase alte functionalitati: monitorizarea temperaturii din camera celui mic, lumina de veghe sau un sistem ce ii permite celui mic sa auda vocea lui mami si lui tati in timpul noptii sau zilei, pentru a se linisti.

·         Un interfon pentru bebe video

Un interfon pentru bebe video costa mai mult decat un interfon pentru bebe audio, insa cu ajutorul lui poti si sa il vezi pe cel mic, nu doar sa il auzi. Multe dintre ele au ecran mic (de 10 cm maximum), dar pot fi conectate la televizor sau la telefon, astfel ca vei avea o privire de ansamblu asupra celui mic.

·         Un interfon pentru bebe ce monitorizeaza respiratia si observa miscarile celui mic

Este cel mai bun dintre cele 3 modele, dar si cel mai scump, lucru explicabil. Un astfel de interfon pentru bebe monitorizeaza fiecare miscare, fiecare respiratie a copilului, iar in cazul in care ceva este in neregula cu cel mic, mamica sau taticul sunt avertizati sonor. Ofera 100% siguranta si liniste.

Un interfon pentru bebe este esential pentru parintii care stim cat de ingrijorati sunt si cum ar vrea sa fie constant langa cel mic, pentu a se asigura ca totul este in regula cu el. Daca doriti sa achizitionati un interfon pentru bebe de calitate si la preturi accesibile, descoperiti ofertele de la Noriel! Siguranta inseamna ca bebe sa fie bine, dar si ca mami si tati sa fie siguri ca nimic nu distrurba veselia din casa!


miercuri, 1 februarie 2017

Invata copilul sa doarma singur cu 7 sfaturi simple

Multe mamici incearca fara succes sa ii invete pe copiii lor sa doarma singuri in camera lor. Inceputul poate fi foarte dificil, mai ales daca micutul tau s-a obisnuit sa doarma in camera ta sau chiar cu tine in pat.

Vestea buna este ca exista metode prin care il poti dezvata de acest obicei de a dormi cu tine. Vestea proasta este ca este nevoie de timp, rabdare si nervi de otel, dar rezultatul va merita. Vei imbunatati astfel durata si calitatea somnului copilului tau, dar si a somnului tau. Noi iti oferim cateva sfaturi care te vor ajuta sa il inveti pe copilul tau sa doarma singur in camera lui.


1. Hotareaste-te ce iti doresti

 Primul pas in a-l obisnui pe copil cu o rutina de somn este sa te hotarasti care ar fi pentru tine programul de somn ideal.


Unii parinti cred ca dormitul cu copilul ar trebui sa fie exclus in orice circumstante, in timp ce altii sunt mai flexibili. Hotaraste-te care ar fi momentele acceptabile sa dormiti impreuna (de exemplu, somnul de pranz), daca ele exista, si respecta regulile impuse de tine.

2. Incepe cu somnul de amiaza

Daca esti printre norocoasele care au probleme numai cu somnul de noapte, poti sa treci peste acest sfat. Daca insa bebelusul tau trebuie sa stea langa tine si pentru a adormi in timpul zilei, atunci acesta este un punct bun de pornire pentru stabilirea rutinei de somn. Seara, cand sunteti amandoi obositi, oricum ai tendinta sa cedezi mai repede numai pentru a-l face sa doarma, trecand peste reguli.

In timpul zilei vei avea mai multa rabdare cu el si plansul nu te va priva de odihna atat de necesara in timpul noptii. Atunci cand bebelusul tau va reusi sa adoarma singurel in timpul zilei, vei putea sa incepi sa il pregatesti sa doarma singur si in timpul noptii.

Te-ai intors la serviciu si te temi ca nu vei mai putea alapta? Descopera 7 trucuri utile pentru tine!

3. Devreme la culcare

Incearca sa il pui pe copilul tau la culcare mai devreme cu o ora sau mai mult fata de ora la care ai vrea tu sa adormi. Astfel, va fi mai usor pentru tine sa rezolvi situatiile in care copilul tau plange, inainte de ora la care ai vrea sa adormi. Bebelusul s-ar putea sa se trezeasca in timpul noptii si sa doreasca sa fie luat in brate, dar nu iti pierde speranta! Faptul ca adoarme singur in patut este un pas mare spre somnul independent!

4. Plansul

Din spusele mamicilor, tehnica de obisnuire a copilului sa doarma singur care a dat cele mai multe roade a fost metoda Ferber.  Urmeaza pasii de mai jos pentru a obisnui copilul sa doarma singur cu metoda Ferber.

Hraneste bebelusul, fa-i o baita si schimba-i scutecul. Poti sa incepi sa ii vorbesti in soapta si sa il legeni. Verifica daca zona de dormit este sigura si ca in patut nu exista paturi sau jucarii cu care se poate sufoca. Pune-l in pat cand este aproape adormit. Paraseste camera si monitorizeaza daca incepe sa planga. Du-te inapoi in camera lui (pentru nu mai mult de un minut) si incearca sa il linistesti daca plange. Iesi iarasi din camera si de data aceasta stai un pic mai mult pana sa repeti actiunile de mai sus.

Nu il ridica din patut in momentul in care te duci la el sa il linistesti. Paraseste iarasi incaperea cat inca este treaz si mareste timpul in care stai in cealalta camera. Repeta actiunile pana adoarme. Urmeaza-ti instinctul. Daca ai impresia ca este ceva in neregula cu bebelusul tau atunci cand plange, renunta la strategie si verifica imediat ce s-a intamplat. Daca se trezeste din nou in acea seara, incepe din nou cu timpul minim, marind treptat perioadele.

Creste timpul in care stai in alta camera treptat in fiecare noapte. Potrivit lui Ferber, bebelusul tau ar trebui sa inceapa sa adoarma singur in cea de-a treia sau a patra noapte, sau intr-o saptamana maxim. Daca bebelusul tau nu da semne ca poate sa adoarma singur, abandoneaza metoda si mai incearc-o din nou dupa o luna.

5. Gaseste-ti lucruri de facut

In timp ce il lasi pe copilul tau sa se linisteasca singur, va fi de o suta de ori mai rau daca stai in fata camerei lui plangand si tu. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa inchizi usa sau sa o lasi intre-deschisa si sa te duci in alta camera. Gaseste-ti ceva de facut, uita-te la televizor, citeste o revista sau asculta muzica. Poti chiar sa iesi cateva minute la aer curat. Ai grija numai sa nu iti distragi atentia atat de mult incat sa uiti sa il verifici pe micut in scurt timp.

6. Asteapta-te la piedici

Ca si adultii, copiii pot avea probleme in a adormi. Poate fi din cauza unei boli, a eruptiei dintilor sau chiar a unei schimbari majora in viata lui (de exemplu, mutatul intr-o alta casa, sau alt ora etc). Daca bebelusul tau este bolnavior sau are dureri din cauza dintilor de lapte este mai bine sa mai astepti sa il inveti sa doarma singur.

Daca incerci metoda Ferber, pregateste-te pentru efectele secundare ale plansului prelungit. Nu este anormal ca un copil care plange excesiv sa vomite. Poate fi dureros de privit, dar nu este anormal. In cazul acesta, trebuie sa ii cureti patutul si hainele si sa il pui sa doarma la loc.

7. Arata-i copilului tau ca il iubesti

Bebelusului ii place in mod evident sa stea aproape de tine, altfel nu s-ar fi ajuns la aceasta problema! Desi incerci sa-l obisnuiesti sa doarma singur, nu uita ca bebelusul inca are nevoie sa se simta iubit. Desi in timpul noptii nu il vei mai "dragali", in timpul zilei este bine sa-i oferi suficient timp de pupaturi, magaieli si alte dovezi ca inca il iubesti.

Poti, inainte de a-l culca singurel, sa-i pregatesti o baita relaxanta, sa va jucati impreuna, sa-i citesti o povestioara sau pur si simplu sa ii povestesti despre tine. Chiar daca nu intelege sensul cuvintelor, el se va calma doar la auzul vocii tale. Astfel, tranzitia de la dormitul impreuna la dormitul singurel se va produce mult mai usor.

sursa


vineri, 27 ianuarie 2017

Cum il convingi pe copil sa doarma singur?

Desi in primii ani de viata, este important pentru copil sa ii aiba pe parinti aproape si sa doarma langa ei, la fel de important pentru independenta si increderea lui in sine este sa invete sa doarma singur. Daca ai incercat pana acum sa il convingi sa doarma in camera lui si te-ai trezit de nenumarate ori cu cel mic peste tine in mijlocul noptii, afla ca nu esti singurul in aceasta situatie si ca poti spera totusi la nopti mai odihnitoare.


Incurajeaza-ti copilul sa doarma singur
E o etapa naturala prin care trece orice copil in momentul in care reuseste sa doarma o noapte intreaga in propria sa camera. Copiii isi vad parintii dormind impreuna si isi doreste sa faca si el parte din acest “cuplu”. Totusi, obisnuinta de a dormi cu parintii nu ar trebui incurajata. Studiile arata ca doar bebelusii ar trebui sa doarma in aceeasi camera cu parintii..

Cand trebuie sa incepi?
Desi in unele culturi se obisnuieste ca cei mici sa doarma cu parintii pana la varste inaintate, cultura occidentala nu recomanda acest lucru. Cu toate ca la varste mai mici proximitatea fizica ofera un mediu securizant copilului, acesta trebuie invatat sa devina increzator si independent.

Construieste din timp entuziasmul de a dormi singur
Incepe acest proces de mutare al copilului din camera voastra, in propria camera, gradual. Cu cateva saptamani inainte, poti sa ii vorbesti cu elan despre momentul in care va avea camera sa, prezentandu-i aceasta schimbare ca pe o realizare importanta ce va avea loc in viata lui.

Decoreaza camera copilului
E important sa creezi un spatiu cat mai placut in camera copilului, in asa fel incat acesta sa se simta in largul lui. Poti sa-l implicit pe cel mic in cumparaturile pentru camera si de ce nu, sa ii ceri parerea despre cum anume ar vrea sa arate peretii lui zugraviti. Poti chiar sa ii lasi un colt de perete pe care sa il picteze el, asa cum isi doreste.

Permite ca acest moment sa se intample intr-un mod cat mai natural
Asigura-i mediul de care copilul tau are nevoie pentru a-si creste independenta in timp. Nu il forta sa se mute in camera sa. Daca inca nu este pregatit si obisnuit cu ideea, lasa-l sa se acomodeze. S-ar putea ca in primele nopti sa vina plangand in camera ta fiindca a avut un cosmar si va cere sa doarma din nou cu voi. In astfel de cazuri, este recomandat sa te reintorci cu el in camera lui si sa dormi cu el pentru a-l ajuta sa depaseasca acest moment.

Fiecare copil este diferit
Copiii sunt diferiti, unii vor dormi inca de la varste fragede in propria camera, in timp ce altii au nevoie de cativa ani pentru aceasta tranzitie. Tine cont ca fiecare are un nivel diferit de dependenta si atasament fata de parinti, unii copii sunt mai extroverti, iar altii mai introverti.

Iata si un exercitiu pentru a-l obisnui pe cel mic sa doarma singur in camera:
-    Pregateste-l pe cel mic sa doarma singur in camera sa vorbindu-i despre acest moment si decorand impreuna camera;
-    Asigura-l de faptul ca vei merge in camera lui foarte des pentru a-i veghea somnul;
-    Incepe cu prima seara: viziteaza-l din 10 in 10 minute pentru a vedea ce face (nu vorbi cu el pentru ca s-ar putea sa nu mai adoarma; pur si simplu zambeste-i si mergi mai departe);
-    In urmatoarea seara creste intervalul de timp in care il vizitezi (o data la 20 minute), dupa care creste gradual perioada de timp, pana cand nu va mai fi nevoie decat sa stai cu el pana s-a asezat in pat, dupa care sa il lasi sa doarma singur;

Desi procesul prin care copilul ajunge sa doarma singur in camera poate fi lung si plin de obstacole, este important sa nu te descurajezi si sa iti pastrezi o atitudine calma si pozitiva. Copilul tau de la ce varsta a inceput sa doarma singur in propria camera?

sursa

joi, 12 ianuarie 2017

Ne pregatim pentru primavara: biciclete, role, triciclete si echipamente de protectie

Stiu ca unii vor spune ca este mult prea devreme si afara ninge de rupe pamantul, cine este atat de prost incat sa isi cumpere acum biciclete, triciclete, role si echipamente de protectie. Si probabil raspunsul va fi: ala de a scris aici in blog :)))




Pai sa va expun motivele mele, please permiteti-mi acest lucru, inainte de a ma cataloga: in primul rand, daca as cumpara acum toate aceste jucarii pentru afara, le-as gasi al reducere. Apoi as gasi cu siguranta toate cele comandate, pe stoc. Nu ar trebui sa ma mai inghesui prin magazine, sa dau telefoane sa vad unde au stoc etc. Mai vreti si alte motive pentru a cumpara in februarie, jucarii pentru exterior, in conditiile in care le pot folosi din  luna aprilie? Pai anul trecut am incercat sa le cumpar in aprilie si toate preturile explodasera si toata bicicletele si rolele misto, se vandusera. Si ma mandresc cu capacitatea mea de a invata din greselile trecutului. Se numeste exprienta :P






Daca la toate acestea mai adaug si faptul ca am gasit multe echipamente de protectie, biciclete si role etc, la Noriel, la super promotie, gen -50% din pret, poate imi veti acorda circumstante atenuante.

Dar sa va prezint lista mea de cumparaturi pentru jucarii de exterior, facuta dupa ce am studiat vreo 2 saptamani piata: atat in privinta preturilor practicate cat si in privinta calitatii oferite. Ca intotdeauna incerc sa gasesc cel mai bun raport pret / performanta, indiferent ca vorbim de jucarii sau de device-uri electronice. De ce? Pentru ca sincer nu imi permit sa dau 1000 de Euro pentru o bicicleta pentru copii, pe care o va folosi maxim 2 ani.

Dupa cum va spuneam insa, aceasta este lista pe care mi-am facut-o cu privire la jucariile de exterior pe care am de gand sa le cumpar pentru copiii mei(nu le voi cumpara pe toate, insa din acestea voi alege...):