Sa o recunoastem: baietii tot baieti raman chiar si dupa ce depasesc o anumita varsta. Vezi cum ochii li se fac mari atunci cand vad masinute. Mai mici, mai mari, cu radiocomanda sau fara. Inevitabil, isi vor imagina o cursa cu masinutele respective, desi poate au intrat in magazin sa ii cumpere un cadou copilului lor. Multi si-au transformat pasiunea pentru masinute in una pentru masini adevarate. Dar cum cele din urma sunt costisitoare, tot multi au ramas sa colectioneze masinute: “Sunt mai ieftine decat una adevarata”, e parerea generala.
Doua exemple de barbati care au surprins lumea cu pasiunea lor pentru masinute. Un libanez si un roman.
Pe primul il cheama Billy Karam si este din Beirut. Detine cea mai mare colectie de masinute de jucarie din lume. Iar acest titlu i l-a oferit Guiness Book of World Records. Karam are peste 30.000 de masinute de jucarie. Iar explicatia lui pentru pasiunea care a surprins o intreaga lume este cu adevarat amuzanta: “Nu pot sa le cumpar pe cele mari, asa ca imi cumpar o mie dintre cele mici”. Totusi, barbatul a dezvaluit faptul ca, atunci cand era mic, parintii nu isi permiteau sa ii cumpere acestuia toate jucariile pe care si le doreste. Mai mult decat atat, dupa ce cu greu a reusit sa isi colectioneze cateva masinute, casa a fost jefuita: “Am simtit ca ma doare. Cred ca asta m-a impins pe mine sa duc la extreme colectionatul lor”.
Cel de-al doilea este roman. Acesta colectioneaza machete de automobile. Il cheama Sorin Parvan si are 36 de ani. Spune ca si-a descoperit pasiunea pentru masinute cand avea 8 ani si, cand in loc sa cumpere bilete la spectacolul partidului pentru parintii lui, a cheltuit toata suma pe masinute: 25 de lei. Supararea parintilor a trecut repede, iar barbatul din Botosani a ajuns cunoscut atat in orasul natal, cat si in Iasi, unde ajunsese sa ii fie rezervate cele mai rare machete de masinute. Are, in prezent, 500 de machete de masini de epoca si luxoase, din toate gamele: de la Ferarri la Dacia 1310. Saptamanal, numarul masinutelor se inmulteste: “Cheltuiesc cativa zeci de lei lunar, dar unele modele ajung si la cateva zeci de euro. Masinutele le tin intr-o camera din apartamentul parintilor. Le vizitez zilnic, normal. Trebuie sa ma asigur ca sunt ingrijite”. La interval de cateva luni, isi ingrijeste masinutele cu betisoare de urechi si piele de caprioara, proces care dureaza o zi intreaga.
Romanul isi evalueaza intreaga colectie la 5.000 de euro. Dar in fiecare an, pe 1 iunie, de Ziua Copilului, are o expozitie cu 45 dintre cele mai interesante masinute la Biblioteca Judeteana din Botosani, inspirand si alti copii sa colectioneze masinute.