miercuri, 18 noiembrie 2015

Cum alegem asigurarea casco potrivita?





In cazul asigurarii casco nu se mai aplica aceiasi regula ca si la asigurarea rca. Daca la asigurarea rca majoritatea clientilor alegeau cea mai ieftina varianta disponibila la societatile de asigurari, pentru asigurarea casco e diferita situatia. Marea diferenta este ca asigurarea rca este obligatorie pe cand cea casco este facultativa si cei care aleg aceasta asigurare doresc cu adevarat sa isi protejeze automobilul.

Cand alegem asigurarea casco trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte.

-Trebuie sa alegem daca vrem ca masina sau motocicleta noastra sa fie asigurata pentru riscurile de avarii si furt sau doar pentru risul de avarii. Cand spunem avarii ne referim la orice fel de ciocniri, lovituri, tamponari etc ..


-Contractele de asigurare casco pot sa fie incheiate cu optiunea de fransiza inclusa sau fara . Fransiza este partea pe care o plateste clientul din valoarea despagubirii in cazul unei daune. Daca polita de asigurare se incheie cu fransiza, atunci pretul acesteia este mai scazut decat in cazul in care se opteaza pentru incheierea contractului casco fara fransiza.

-Sa avem in vedere daca asigurarea casco ne ofera acoperire si pentru daunele produse in afara tarii. Multe dintre societatile de asigurare ofera aceasta acoperire doar daca asigurarea rca este incheiata la aceiasi societate de asigurari sau daca se plateste in plus pentru aceasta optiune.

-Este recomandat ca in momentul in care incheiem asigurarea casco la o anumita societate de asigurari sa cerem si lista service-urilor auto cu care societatea de asigurare colaboreaza. Se poate ca in cazul unei avarii societatea de asigurare la care avem casco sa nu colaboreze cu service-ul auto unde noi dorim sa ne reparam automobilul.

-Acordati atentie si verificati daca la incheierea unui contract casco este inclusa clauza de vandalism sau nu. S-ar putea sa va gasiti masina zgariata in mod intentionat si sa nu fiti despagubit daca aceasta clauza nu este inclusa in contractul de casco.

-Multe alte clauze si conditii mai pot interveni la incheierea unui contract de casco dar cele de mai sus sunt cele mai importante si pe care trebuie sa le aveti in vedere.



Sursa

marți, 10 noiembrie 2015

Informatii utile privind infiintarea firmei




O conditie esentiala pentru a asigura activitatea legala a unei companii este depunerea unui dosar complet cu documente doveditoare la oficiul Registrului Comertului pentru a aproba inregistrarea societatii. Inainte de a constitui acest dosar, intreprinzatorii trebuie sa afle cat mai multe informatii utile privind infiintarea firmei. Acest ghid juridic ofera lista de operatiuni legale incheiate de fiecare intreprinzator inainte de a solicita intregistrarea societatii de Registrul Comertului.

Primul pas in procesul de infiintarea firmei este determinarea obiectului de activitate al societatii. Potrivit clasificarii (CAEN) asociatii pot alege un singur obiect de activitate principal si mai multe obiecte de activitate secundare.

Stabilirea formei juridice a societatii este obligatia asociatului unic sau al asociatilor. Potrivit legislatiei din tara noastra, intreprinzatorii pot alege din urmatoarele forme juridice: societatea in comandita simpla (S.C.S.), societatea pe actiuni (S.A.), societatea cu raspundere limitata (S.R.L.), societatea in nume colectiv (S.N.C.) si societatea in comandita pe actiuni (S.C.A).

Alegerea denumirii societatii este o operatiune importanta pentru a garanta popularitatea firmei. Antreprenorii pot verifica disponibilitatea a 3 denumiri accesand site-ul oficial al Oficiului National al Registrului Comertului si completand un formular tip oferit in forma electronica. In cateva zile asociatii societatii vor putea ridica documentul doveditor pentru rezervarea denumirii societatii.

Urmatoarea etapa in procesul de infiintarea firmei este gasirea unei locatii pentru a stabili sediul social al firmei. Proprietarul imobilului va incheia un contract de comodat, subinchiriere, inchiriere sau vanzare-cumparare cu asociatul unic sau asociatii intreprinderii. Sediul social reprezinta adresa unde asociatii pot fi identificati si contactati de organe oficiale sau clienti.

Redactarea Actului Constitutiv se poate realiza de asociati, de un avocat sau de un notar. Acest document oficial va contine datele personale ale fondatorilor si al administratorului, obiectul de activitate principal si obiectele de activitate secundare, detalii legate de sediul firmei, de forma juridica a societatii si denumirea firmei.

In prezenta unui notar public se ofera specimene de semnatura de catre fondatori si administrator. De asemenea se redacteaza toate delcaratiile pe propria raspundere de catre asociatul unic sau asociati din care sa rezulte ca fondatorii indeplinesc toate conditiile legale pentru a detine calitatea de asociat sau administrator. Inainte de depunerea dosarului de inregistrare la oficiul Registrului Comertului se depune capitalul social al firmei la o banca. inregistrarea societatii

Dosarul depus la oficiul Registrului Comertului din localitatea unde se va stabili sediul social al firmei trebuie sa contina urmatoarele acte doveditoare:

– documentul de rezervare de denumire a firmei
– act doveditor pentru stabilirea sediului (contractul de subinchiriere, inchiriere, comodat sau de vanzare-cumparare
– copie dupa B.I./C.I./Pasaport al asociatului sau al asociatilor
– copie dupa B.I./C.I./Pasaport al administratorului
– avizul asociatiei de locatari sau proprietari in locatia unde se va afla sediul social al firmei
– Actul Constitutiv al societatii comerciale redactat de asociati sau de un notar, avocat
– declaratia originala al asociatului unic referitoare la faptul ca indeplineste toate conditiile legale pentru a deveni asociat
– specimenul de semnatura al asociatului unic sau al asociatilor
– actul doveditor pentru depunerea capitalului social
– formular inregistrare fiscala
– declaratia pe propria raspundere al asociatului unic/asociatilor pentru a obtine autorizatiile
– cerere tip de infiintare firma

Dupa cateva zile se va putea ridica certificatul de inregistrare a societatii de catre asociati sau administrator. Ultimul pas fiind obtinerea autorizatiilor si a avizelor pentru functionarea legala a firmei.



Sursa

joi, 29 octombrie 2015

Adevarul despre organismele modificate genetic

OMG – organisme modificate genetic. Acestea pot fi plante, animale, bacterii, drojdii, mucegaiuri, care sunt modificate prin intermediul ingineriei genetice.

Corespondentul termenului în limba engleză este GMO – genetically modified organisms.
Riscurile folosirii alimentelor modificate genetic

Alterarea calității nutriționale a alimentelor, ceea ce va duce la diferențe între alimentele tradiționale și cele obținute din OMG. O precauție suplimentară e necesară în ceea ce privește OMG-urilor în alimentația copiilor.

Potențială toxicitate: prin modificare genetică, produsele alimentare care conțin în mod natural anumite substanțe cu caracter toxic își pot mări acest potențial.

Transfer neintenționat de gene la plantele sălbatice: plantele transgenice cu rezistență mare la insecticide și erbicide se pot poleniza cu speciile sălbatice și pot crea ierburi greu de eradicat în câmpul relativ redus al fermelor mici, care sunt înconjurate de floră spontană.

Potențială alergenitate: produsele alimentare modificate genetic care conțin alergeni, cum ar fi proteinele din arahide, grâu, ouă, lapte, alune, legume, crustacee, pește, moluște etc. pot provoca reacții negative la consumatorii susceptibili la această afecțiune.

Rezistență la antibiotice: la producerea OMG sunt folosiți adesea markeri (gene) prin intermediul cărora se stabilește reproductivitatea rezistenței la antibiotice a recoltelor ce servesc la hrănirea oamenilor și animalelor. Genele marker se pot fi transfera la microorganismele care populează tractul intestinal la oamenii și animalele care consuma alimentele și respectiv furajele modificate genetic. Aceasta duc la creșterea rezistenței la antibiotice a microorganismelor și implicit la slăbirea a stării de sănătate a populației.

Probleme cu masa corporala: din cauza compușilor chimici și-a mutațiilor genetice dintre florile fructelor și legumelor la polenizare se produc modificări periculoase și ireversibile care conduc implict la supraponderabilitate, iar mai apoi din cauza lipsei de activitate fizica datorita locurilor de munca din ce în ce mai stresante și mai sedentare, inevitabil vom ajunge la monstruoasa obezitate. Si ca remediu pentru obezitate va trebuii sa facem cât mai multa mișcare, sa consumam alimente sănătoase, sa ținem dieta (cea mai eficienta in opinia mea este Dieta Dukan). Va recomand și consumul de produse de slabit provenite din fructe naturale.

Sfaturi pentru sănătatea dumneavoastră

Evitați consumul alimentelor care conțin ingrediente modificate genetic. Deși acestea sunt mai mari, se alterează mai greu și arată mai frumoase și, implicit, mai „sănătoase”. În spatele aspectului aproape perfect, se ascund adevărați inamici ai sănătății noastre.
Citiți cu atentei etichetele produselor. Daca găsiți mențiuni de tipul: „Acest produs conține organisme modificate genetic” sau „amidon modificat din porumb”, renunțați la produs în favoarea altuia, care nu conține astfel de ingrediente.

Orice eticheta are între 4 și 5 cifre:

– Dacă produsul are 4 cifre (de ex. 4021), înseamnă că a fost crescut într-un mediu normal, dar nu BIO. Cu toate acestea, produsul NU a fost modificat genetic.
– Dacă produsul are 5 cifre iar prima cifră este 9 (de ex. 96584), înseamnă că este BIO.
– Dacă produsul este format din 5 cifre iar prima cifra este 8 (de ex. 86584), înseamnă că a fost modificat genetic.
Lista principalelor alimente despre care se ştie sigur că sunt modificate genetic
  • Porumbul– a fost modificat să-şi dezvolte propriul insecticid. Corporația Monsanto, cel mai mare producător de OMG la nivel mondial, a recunoscut că în SUA jumătate din culturile de porumb sunt modificate genetic. În urma experiențelor de laborator, cercetătorii au observat că șoarecii hrăniţi cu porumb modificat genetic au probleme de reproducere şi fertilitate.
  • Soia– modificată să reziste la erbicide. Hamsterii hrăniţi cu soia OMG au probleme de înmulţire şi o rată ridicată a mortalităţii.
  • Bumbacul– proiectat să reziste erbicidărilor. Mii de fermieri indieni au suferit afecţiuni ale pielii după expunerea la vata de bumbac OMG.
  • Papaya – o varietate rezistentă la un virus a fost introdusă în Hawaii în 1999.
  • Orezul– modificat genetic să conţină o mare cantitate de vitamina A. Se pare că există şi o varietate ce conţine gene umane, care e cultivată pe teritoriul Statelor Unite.
  • Roşiile– au fost modificate pentru păstrare mai îndelungată pe rafturi. Într-un test vizând siguranţa roşiilor OMG, unele animale au murit la câteva săptămâni de la ingerarea unor astfel de tomate.
  • Rapiţa– uleiul de rapiţă se foloseşte la producerea de ulei comestibil şi margarină. Atenție! Şi mierea poate fi produsă din flori de rapiţă modificată genetic.
  • Produsele din lapte– s-a stabilit că 22% din vacile de pe teritoriul Statelor Unite sunt injectate cu hormon de creştere bovin recombinant (modificat genetic) – rbGH. Acest hormon, creat tot de Monsanto, determină vacile să-şi sporească producţia de lapte cu 15%. Laptele provenit de la aceste vaci conţine un nivel ridicat de IGF-1 (Insulin Growth Factors – factori de creştere insulinici). Prin consumul de lapte de la aceste vaci oamenii au căpătat de asemenea IGF-1 în organismul lor. În acest sens, cercetătorii şi-au exprimat îngrijorarea, arătând că nivelurile sporite de IGF-1 în corpul uman sunt asociate cu cancerele de colon şi de sân.
  • Cartofii– în organismul şoarecilor hrăniţi cu cartofi modificaţi cu Bacillus thuringiensis var. Kurstaki Cry 1 au fost identificate toxine.
  • Mazărea– identificată ca provocând scăderea imunității organismului la şoareci și la om.
sursa

marți, 6 octombrie 2015

Cum sa alegi un laptop nou




Daca vrei sa achizitionezi un laptop si nu esti inca hotarat ce sa alegi, iata in continuare cateva lucruri care te vor ajuta sa te hotarasti si sa te orientezi mai bine spre o anume categorie de laptopuri.

In primul rand, trebuie sa te decizi exact pentru ce anume vrei sa folosesti laptopul. Degeaba ceri
sfatul celui mai mare expert in calculatoare in legatura cu achizitionarea unui laptop, daca nu-i specifici si pentru ce ai nevoie. Daca vrei sa urmaresti filme, sa asculti muzica, sa stai pe internet, eventual sa folosesti Word, Excel si sa joci niste joculete mici, neconsumatoare de resurse, atunci te poti orienta spre un laptop din categoria entry-level, un laptop ieftin, accesibil ca pret, dar care este suficient pentru nevoile tale. De obicei, cu 1500-1700 Ron gasesti o configuratie destul de buna.

Daca in schimb vrei sa folosesti laptopul pentru alte activitati ceva mai mari consumatoare de resurse, precum prelucrare grafica, web design, modelare 3D sau programare la nivel mai inalt, atunci vei avea nevoie de un laptop ceva mai sump, undeva in jur de 2300-2500 Ron, un pret rezonabil, zic eu.

Insa, daca scopul principal pentru care cumperi laptopul respectiv este pentru a juca jocuri, in special cele mai noi jocuri aparute, atunci ai nevoie de ceva mai scump. Te-ar ajunge undeva in jur de 3300-3500 Ron un laptop destul de bun, cu o placa video de macar 2MB, procesor i7 si 8 sau 16 GB Ram. Insa chiar si la pretul asta, ai putea spune ca acestea sunt laptopuri ieftine, in comparatie cu super-laptopurile Alienware, care ajung la preturi de peste 20000 Ron. Parerea mea este ca pretul lor este putin cam exagerat si nejustificat, insa daca esti foarte pasionat de gaming si iti permite buzunarul, un Alienware este tot ce ai nevoie.